fbpx

Blog

Starten met videomarketing voor bedrijven.

Als de aandachtsspanne van jouw bezoekers, klanten en gasten steeds korter gaat wordt, is het steeds moeilijker om die aandacht die zij over hebben naar je toe te trekken. Het gevolg van deze trend is dat videografie, fotografie en design steeds belangrijker worden om je boven de meute uit te laten springen.

Deze statistieken spreken bijna voor zich:

  • RYoutube heeft 1 miljard gebruikers, dat is 1/3e is van alle internet gebruikers.
  • RMensen kijken gezamenlijk meer dan 500 miljoen uur video’s. Per dag!
  • RVideo is zelfs 82% van al het internetverkeer.

Dus als je het goed doet, kun je door middel van videografie jouw boodschap op de juiste manier naar buiten te brengen én die aandacht pakken. De videomarketing markt is groots. Als je hoort dat 51% van alle marketing professionals over de hele wereld zeggen dat video de beste ‘return-on-investment’ geven. Dat betekent dat je met investering in videomarketing het meeste resultaat kan boeken.

Als je wilt leren hoe je succesvol videomarketing toe kan passen op jouw bedrijf is hier een kort stappenplan om jouw eerste strategie te bepalen op het gebied van video: 

Stap 1: Een doel

De eerste stap die je doet in videomarketing is het onderzoekDaar begin je altijd met het vaststellen van je doelen. Wat wil je bereiken met videomarketing? Er zijn dan ook veel verschillende soorten doelen: informeren, verkopen, overtuigen, vertrouwen voor je merk opbouwen, waarde toevoegen, uitleggen en zo zijn en nog vele andere doelen.

Elke vorm van video heeft zijn eigen doel. Zo kan je moeilijk je kwartaalcijfers uitleggen in een muziekvideo. Maar is een bedrijfsfilm juist wel effectief als je je bedrijf wil voorstellen bij een pitch.

Voor City Marketing Woerden ontwikkelden we een film om meer toeristen naar de regio te trekken.

Stap 2: De Doelgroep

Om de return on investment te maximaliseren, is het belangrijk om een doelgroep te kiezen waar je jouw product of service het beste vindt passen. Dit kan je uitzoeken met de data die je al hebt vergaard, of je kunt marktonderzoek doen. Ook met een beetje logica kan je ver komen. Zo is schoolboeken verkopen aan senioren niet de beste strategie.

Met een klein onderzoek kan je erachter komen wat je doelgroep is en wat voor soort content zij graag consumeren. Zo kan je de juiste boodschap, bij de juiste persoon neerleggen en kost het uitzetten van jouw video de minste tijd, moeite en geld en krijg je de hoogste conversie.

Stap 3: Waar vind je jouw publiek?

Als je de doelgroep hebt bepaald, kan je gaan zoeken waar die doelgroep grotendeels zijn tijd spendeert. Zo zitten senioren niet op snapchat, maar zijn de meeste jongeren al van Facebook verdwenen. Wat interessante statistieken om een begin te maken aan dit onderdeel:

  • 74% van alle gebruikers van snapchat/tiktok is onder de 35.
  • Mannen zijn ruim 62% van de YouTube kijkers, en 35 tot 55 jarige zijn de snelgroeiende groep op dat platform.

Ook is het heel effectief om crossplatform te kijken. Dus je content niet alleen op Youtube zetten, maar ook met een ander formaat ook te gebruiken voor LinkedIn. Zoals een blog artikel linken onder een YouTube video of vanuit Facebook refereren naar je LinkedIn account voor updates.

Stap 4: Een type video voor elk doel. 

Er zijn heel veel verschillende soorten video’s:

Als je een B2B bedrijf bent, dan is een van de belangrijke doelen autoriteit bouwen. Dit kan je doen door een livestream/webinar te organiseren. Een bedrijfsfilm laten maken heeft ook veel effect om te laten zien wie je bent. Of zelfs van alle veelgestelde vragen een video uitleg online zetten. Zo ontwikkel je jezelf als expert en ben je de eerste waar een nieuwe klant aan denkt als ze iets van je nodig hebben.

Voor B2C bedrijven die hun product willen verkopen kan een productdemonstratie video heel goed werken. Een nieuw product in de markt zetten en daar testimonials over verzamelen en maken, kan zorgen voor het vertrouwen wat iemand nodig heeft om jouw product af te nemen.

Een informatieve documentaire over het DC van de Albert Heijn

Stap 5: Video’s laten maken. 

Het laten ontwikkelen van een video kan soms een speld in een hooiberg zijn. Kies je voor een freelancer, of laat je een medewerker het zelf doen? Of kijk je samen met een partij hoe je een langetermijnstrategie kan bepalen.

RocketOne specialiseert zich in dit laatste, maar voert ook met veel plezier kleinere opdrachten uit. Het is belangrijk dat een investering iets oplevert en daarom kijken we altijd in eenzelfde stappenplan als deze blog wat er mogelijk het beste gaat werken. De vorm moet ondergeschikt zijn aan de inhoud en de doelen, maar het mag er ook gewoon echt goed uitzien.

Houd er rekening mee dat een video maken op niveau, tijd kost. Je kan niet in een dag een concept bedenken en het eindproduct opleveren. Daarom is een goed tijdig begin van de productie belangrijk.

Wil jij sparren hoe jij jouw bedrijf met videomarketing kan lanceren naar de maan? Mail of bel ons dan voor een vrijblijvend advies.

Tips & Tricks voor videomarketing:

Hier nog een aantal feiten, die jouw kunnen helpen om te starten met videomarketing:

  • Houd het kort en krachtig. Lange, saaie documentaires over zaken die maar weinig mensen prikkelen hebben bijna geen effect.
  • De kwaliteit moet gelijk zijn aan het gevoel dat je wil uitstralen. Kleine en DIY bedrijven komen vaak weg met eigen gefilmde video’s. Maar (middel)grote bedrijven met veel bereik en professionalisme kunnen beter investeren in hun video content.
  • Zorg dat je content altijd in dienst staat van de eindgebruiker. Als je zorgt dat het vragen of problemen oplost, dan ontwikkel je een positief gevoel bij jouw klanten. Als je hun prikkelt of helpt, dan kan je ze omvormen als ambassadeur.